Tuinieren zonder rugpijn: 8 tips

 

 

Tuinieren is ontspannend, maar kan helaas ook veel klachten veroorzaken. Een hele dag op de kop staan is namelijk niet zo goed voor je rug. Gelukkig zijn er een aantal manieren om de erge rugpijn te voorkomen. Wij delen 8 handige en eenvoudige tips!

  1. Draag warme kleding

Vooral tijdens de koude maanden is het belangrijk om warme kleding te dragen. Zorg ervoor dat het goed aansluit en dat je rug bedekt blijft. Warme spieren zullen minder snel verkrampen. Koop goede werkkleding waar zelfs de professionals gebruik van maken. Engelbert strauss heeft bijvoorbeeld een groot aanbod aan werkbroeken, jassen, overalls en bodywarmers. Allemaal met een comfortabele pasvorm en een modieuze uitstraling. Als je werkzaam bent als hovenier kun je ook kleding bestellen met een eigen logo erop. Handig!

  1. Werk niet te lang

Zodra je rug pijn begint te doen, ben je vaak al te laat. Probeer daarom niet te lang achter elkaar in de tuin te werken. Voel zelf aan waar de grens ligt of vraag om advies bij een fysiotherapeut.

  1. Wissel af met houdingen

Wissel verschillende bewegingen en houdingen af als je in de tuin werkt. Het is niet verstandig om de hele dag op de knieën te zitten of boven je hoofd te snoeien. Neem jezelf voor om eerst een kwartiertje onkruid te wieden, daarna een boom te snoeien en vervolgens het terras te vegen. Het is niet erg als je een taak niet in één keer af krijgt. Hoe meer afwisseling, hoe beter het is voor je rug.

  1. Gebruik gereedschap met lange stelen

Koop speciaal tuingereedschap met lange stelen. Hierdoor hoef je minder ver te bukken. Kies daarnaast liever voor een lichte tuinslang dan voor een grote zware gieter. Ook een knielmatje of een paar kniebeschermers kunnen goed van pas komen.

 

  1. Til geen zware objecten

Met tillen loop je veel risico op rugklachten. Verplaats alle zware objecten daarom met een hulpmiddel. Denk aan een kruiwagen, steekwagen of platform wagen. Zoek eventueel hulp om de objecten in zo’n wagentje te tillen.

  1. Probeer onkruid te voorkomen

Onkruid wieden is een zware klus voor je rug. Wees slim en probeer zo veel mogelijk onkruid te voorkomen. Vul de onbegroeide plekken in de tuin op met houtsnippers, cacaodoppen of grind. Je kunt ook een anti-worteldoek onder de bestrating laten aanleggen.

  1. Leg een verhoogd plantenbed aan

Een verhoogd plantenbed is niet alleen eenvoudiger te onderhouden, maar het geeft je tuin ook een speelse uitstraling. Hou dit in je achterhoofd als je een tuin opnieuw laat aanleggen.

  1. Vraag om hulp

Bij grote en zware klussen is het verstandiger om hulp te vragen – hoe vervelend dat soms ook is. Samen tuinieren kan gelukkig ook ontzettend gezellig zijn!

 

Hi, ik ben Joanne! Een echte creatieveling die altijd op zoek is naar nieuwe inspiratie. Werkzaam als fashion stylist, model en blogger (onder andere op mijn eigen website www.makepeoplestare.nl). Ik ben gek op het creëren van mooie dingen in zowel beeld als tekst.