PVC laminaat of toch een tijdloze parketvloer

Met de opkomst van PVC laminaat, vragen mensen zich steeds vaker af wat de voordelen van PVC laminaat zijn ten opzichte van parketvloeren. In dit artikel worden de voor- en nadelen op een rijtje gezet om de keuze iets te vereenvoudigen.

Esthetische verschillen: Het zit hem in de afwerking

Als mensen naar parketvloeren gaan kijken dan zijn ze vaak op zoek naar een product wat 100% van hout is. Dit ziet er natuurlijk fantastisch uit, maar hier komt wel bij kijken dat houten vloeren veel onderhoud vereisen. Of het nu een lak, wax, of olie is, het is vaak veel extra werk waar mensen niet op zitten te wachten. Wat het meest aantrekkelijke is aan parket, is dat parketvloeren een 100% uniek product is, elke boom is namelijk anders.

Bij PVC Laminaat is vrijwel elk ontwerp wat je kunt bedenken beschikbaar. Of het nu een visgraat design is, Portugese tegels, of een scheepsdek vloer, het kan allemaal bij PVC laminaat.

Praktische zaken, installatie methodes, en onderhoud

Een van de grootste verschillen tussen PVC laminaat en parket, is dat PVC laminaat erg gemakkelijk te installeren is, dit is afhankelijk van het soort pvc laminaat dat je kiest. Je hoeft over het algemeen niet over diepe vakkennis te beschikken om deze vloer zelf te leggen, alleen met de dryback variant is het nodig om er een professional bij te halen. Bij parket wordt het wél altijd aangeraden om er een professional bij te betrekken, aangezien de planken vaak op maat gezaagd, en gelegd moeten worden. Omdat parket van natuurlijk hout is, is het niet geschikt om bijvoorbeeld in de badkamer of keuken te leggen, omdat het risico op vervormingen door veranderingen in vocht of temperatuur hierbij te groot zijn.

PVC laminaat heeft ook verschillende installatie methoden waaruit je kunt kiezen, zo zijn er: de zelfklevende PVC vloer, PVC kliklaminaat, dryback PVC vloeren (te verlijmen), en de loose lay PVC laminaat. Zo heeft elke installatie zijn voor- en nadelen. Voor de doe-het-zelvers onder ons zijn de loose lay en zelfklevende PVC vloeren het meest eenvoudig om te leggen. Bij PVC kliklaminaat wordt het toch wel aangeraden om iemand erbij te hebben die eerdere ervaring heeft, dit heeft vooral te maken met het op maat snijden van de planken. Als het om dryback PVC vloeren gaat het wordt het sterk aangeraden om er een professional bij te betrekken, maar deze variant wordt vaker gebruikt bij commercieel gebruik en niet per sé bij residentieel gebruik.

PVC laminaat daarentegen kan wel probleemloos gelegd worden in de keuken of badkamer. Een voordeel wat hierbij komt is dat PVC laminaat uitermate gemakkelijk in onderhoud en schoonmaak is.

PVC laminaat is erg flexibel en sterk, dit maakt het uitermate geschikt om in, bijvoorbeeld, de kinderkamer te leggen waar de kinderen kunnen spelen, zonder al teveel zorgen te maken dat zij bij het spelen de vloer beschadigen. Afhankelijk van hoe intensief de vloer gebruikt wordt, kan er ook voor gekozen worden om een PVC laminaatvloer met een hogere Gebruikersklasse te leggen, om er zeker van te zijn dat de vloer extra lang mee kan gaan.

Bij renovatie projecten is de dikte van de planken ook belangrijk om in gedachten te houden. Als er over een bestaande vloer, een nieuwe vloer gelegd gaat worden, dan kan het bij parket al gauw lastig worden i.v.m. de deuren die wellicht geschuurd moeten worden. Bij vinyl is dit vaak geen probleem omdat het product velen maler dunner is dan parket. Hiernaast zijn er qua design ook eindeloze mogelijkheden als het gaat om PVC laminaat.

Zorgen om veiligheid van PVC Laminaat?

Sommige mensen maken zich zorgen om het feit dat ftalaten vaak worden gebruikt bij de productie van PVC. Tegenwoordig zijn de fabrikanten zich er steeds meer van bewust dat de consumenten zich hierom zorgen maken en zijn ze continu producten aan het ontwikkelen die ftalaten vrij zijn. Als er goed onderzoek gedaan wordt, en er van betrouwbare fabrikanten een vloer aanschaft wordt, dan kan je ervan verzekerd zijn dat er een vloer in huis wordt gehaald die aan alle veiligheidsnormen voldoet en dat niemand in het huis gevaar loopt.

PVC laminaat of parketvloer 3

Of je nou voor een parketvloer kiest of een PVC laminaat vloer, je haalt sowieso de juiste vloer in huis. Maar als er een beetje op de kosten gelet moet worden, dan heb je met PVC laminaat de juiste vloer, met de eindeloze keuzes die er beschikbaar zijn, zit er een optie tussen die ook jou aanspreekt.

Om het iets duidelijker voor je te maken kun je de voor- en nadelen hieronder nogmaals zien:

PVC Laminaat Parket
+ Gemakkelijk te installeren + 100% natuurlijk product
+ Geschikt voor badkamer en keuken +100% uniek product
+ Lange levensduur + Natuurlijk gevoel bij aanraking
+ Laag aan onderhoud + Tijdloos
+ Goedkoper dan parketvloeren – Ongeschikt voor badkamer en keuken
– Kunststof product – Totale dikte van product is erg groot
– Bevat mogelijk ftalaten – Vereist veel onderhoud
  – Hoge kosten
  – Vereist een professional voor installatie

Het redactieteam van Ikwoonfijn.nl zorgt voor een dagelijkse dosis wooninspiratie. Speurend op het internet verzamelen we voor jou de leukste content!