Duurzaam wonen

Het is de afgelopen tijd echt koud geweest. We hebben de sneeuw, harde windstoten en regenbuien al voorbij zien komen. Hoewel het ergste achter ons lijkt te liggen en er voor de tijd van het jaar zelfs warm weer voorspeld is de komende dagen, kan het binnenshuis vooralsnog koud aanvoelen. Na een lekkere boswandeling door de sneeuw of een barre fietstocht door de regen is het natuurlijk wel zo fijn om lekker op de bank te kunnen ploffen met een aangename kamertemperatuur. Het zorgen voor die aangename temperatuur kan op verschillende manieren. Zo is de populairste methode in Nederland nog steeds verwarmen middels een cv-ketel. Maar is dit wel de meest economische manier? En welke opties zijn duurzamer? Er zijn verschillende manieren om je huis duurzamer te maken. Door je huis op een ideale temperatuur te brengen, zonder het gebruik van gas, zal je CO2-uitstoot al ontzettend veel dalen. Daarnaast bespaar je ook nog eens flink op de energierekening.

Zonnepanelen

Ten eerste is het een idee om zonnepanelen op je dak te laten plaatsen om met behulp van daglicht duurzame energie op te wekken. Zonnepanelen kan naast de cv-ketel gebruikt worden voor het opwekken van extra energie. Dit is voor velen die willen verduurzamen een goede eerste stap. Echter kan het ook in combinatie met een (hybride) warmtepomp geïnstalleerd worden om een geheel gasvrij huishouden te creëren.

duurzaam wonen zonnepanelen

Wamtepomp

Het gebruik van een warmtepomp heeft veel voordelen op het gebied van duurzaamheid, maar ook voor de portemonnee. Zo maak je geen kosten voor olie of gas en ligt de uitstoot van CO2 op een beduidend lager peil. De warmtepomp is bovendien multifunctioneel en koelt net zo gemakkelijk als dat hij verwarmt. Een elektrische warmtepomp verwarmt, verkoelt en zorgt voor warm water door middel van het onttrekken van energie uit de buitenlucht en de grond. De lage onderhoudskosten en de premies die beschikbaar gesteld worden als je in het kader van duurzaamheid een warmtepomp aanschaft spreken veel mensen aan. De moderne warmtepompen zijn prima te combineren met HR-ketels. Op die manier ontstaat als vanzelf een buitengewoon intelligent hybride systeem. De Nefit warmtepomp kan je bijvoorbeeld combineren met zonne-energie, waarbij de systemen elkaar kunnen bijspringen voor het opwekken van groene stroom.

Slimme Thermostaat

Ben je nog niet klaar voor zonnepanelen op het dak of kan je cv-ketel nog wel enkele jaren mee? Maar wil je wel een steentje bijdragen aan het bevorderen van het milieu? Denk dan eens aan een slimme thermostaat. Stel de thermostaat in op jouw comfort-temperatuur en je huis zal altijd deze temperatuur hebben. Alleen is het natuurlijk moeilijk te bepalen wat de ideale temperatuur is. In de slaapkamer zal je wellicht de voorkeur geven aan een lagere temperatuur dan in de woonkamer en is het nu echt nodig om die eetkamer constant te verwarmen? Een slimme thermostaat kan de temperatuur regelen per vertrek zodat je niet onnodig loopt te stoken. Daarnaast kan je ook nog eens de tijden bepalen. Heb je ook geen zin om een koude slaapkamer binnen te lopen en snel onder het wol te moeten kruipen, maar wil je het ’s nachts wel lekker koel houden? Kies er dan voor om de slaapkamer eerst lekker warm te maken en de thermostaat zo in te stellen dat deze ’s nachts stopt met verwarmen. Dat scheelt een hoop onnodige energie-uitstoot.

Slimme thermostaat

Wat doe jij zelf om te verduurzamen?

Het redactieteam van Ikwoonfijn.nl zorgt voor een dagelijkse dosis wooninspiratie. Speurend op het internet verzamelen we voor jou de leukste content!