Aansprakelijkheidsverzekering afsluiten, waar moet je op letten?

 

Veel Nederlanders hebben een aansprakelijkheidsverzekering. Dat is ook wel nodig, want een ongeluk zit in een klein hoekje! Heb jij nog geen aansprakelijkheidsverzekering? Hier vind je de reden waarom jij er ook een zou moeten hebben. En vooral: waar je op moet letten als je een aansprakelijkheidsverzekering wilt afsluiten.

 

Aansprakelijkheidsverzekering

1. Wat is een aansprakelijkheidsverzekering?

Voordat je begint, moet je natuurlijk weten wat een aansprakelijkheidsverzekering precies is. Veel mensen verwarren de Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering met de particuliere aansprakelijkheidsverzekering. De eerste is de verplichte WA-verzekering die voor een auto wordt afgesloten. Je mag niet rijden met een auto die niet verzekerd is. Maar wat is dan de particuliere aansprakelijkheidsverzekering? Dit is een verzekering die de volgende dingen dekt:

  • Schade die je per ongeluk toebrengt aan anderen. Bijvoorbeeld als je tijdens het klussen per ongeluk met je hamer op de teen van de buurman slaat.
  • Schade die je per ongeluk toebrengt aan spullen van een ander. Bijvoorbeeld als je met je fiets tegen de gloednieuwe auto van je collega botst.
  • Schade die gezinsleden, huisdieren of logees toebrengen aan anderen of spullen van een ander. Dus ook als je kind een bal door de ruit van de overburen schopt of als je hond een enorm gat graaft in het nieuw aangelegde parkje.

Speciaal op letten: Check voordat je de verzekering afsluit welke schades wel en niet meeverzekerd zijn. Combineer eventueel met andere verzekering voor een complete dekking.

2. Waar en wanneer geldt de aansprakelijkheidsverzekering?

Als je de aansprakelijkheidsverzekering wilt afsluiten, moet je goed opletten dat je weet waar en wanneer deze geldt. De aansprakelijkheidsverzekering geldt in principe voor jou en voor eventuele gezinsleden, huisdieren en logees. Bij bijvoorbeeld de aansprakelijkheidsverzekeringen van FBTO zijn ook kinderen die al op kamers wonen nog meeverzekerd met de ouders. De dekking geldt in principe wereldwijd, omdat jij als persoon verzekerd bent. Het doet er niet toe waar je bent wanneer je de schade toebrengt. Er is een heel belangrijke uitzondering: alleen schade die per ongeluk is ontstaan wordt verzekerd. Bekras je de auto van de buurman omdat je boos op hem bent, dan is dat niet meeverzekerd omdat het met opzet gebeurt.

Speciaal op letten: Niet alle verzekeringen gelden wereldwijd. En ook niet alle verzekeringen dekken kinderen die zijn gaan studeren. Lees dit in de voorwaarden voordat je een verzekering kiest.

 

3. Schades die niet verzekerd zijn

Er zijn nog wat schades die niet verzekerd zijn door de aansprakelijkheidsverzekering. 

  • Schade aan je eigen spullen. Je kunt deze wel laten dekken met een inboedelverzekering, maar de aansprakelijkheidsverzekering vergoed deze schade niet.
  • Schade die je veroorzaakt als je auto rijdt. Als het goed is heb je daarvoor de WA-verzekering die deze schade dekt. De particuliere aansprakelijkheidsverzekering dekt deze schade nooit.
  • Schade die je veroorzaakt terwijl je aan het werk was. Vaak is je baas daarvoor verzekerd. In de meeste gevallen is je baas verantwoordelijk voor de schade die zijn werknemers ergens veroorzaken, tenzij je erg onoplettend of onveilig hebt gewerkt. Als je zzp’er bent zijn hier aparte verzekeringen voor beschikbaar. 

Speciaal op letten: De aansprakelijkheidsverzekering dekt bovengenoemde schades niet. Deze kun je laten verzekeren via een ander type verzekering.

De voordelen van een aansprakelijkheidsverzekering

De aansprakelijkheidsverzekering is een erg praktische verzekering. Het is heel goedkoop om je te laten verzekeren, terwijl je er veel profijt van kunt hebben. Een ongeluk zit in een klein hoekje, zeker als je een gezin hebt. Je komt dan niet voor onverwachte hoge kosten te staan als jij of een van je gezinsleden per ongeluk schade veroorzaakt bij anderen.

 

Hoi, ik ben Judith Möhlmann, werkzaam als tekstschrijver en filosoof. Een van mijn grote passies is wonen, waarbij ik me vooral richt op kinderen (kinderkamers en babykamers bijvoorbeeld) en op materiaal- en kleurgebruik. Ook ben ik een fan van tuinieren en ook daar heb ik mijn hobby van gemaakt. Ik probeer alleen te schrijven over dingen die mij raken of die mijn passie hebben. Gelukkig lukt dat tot nu toe prima! Mijn interesses: wonen, kinderen, tuinieren, koken, lezen en grappige nutteloze feitjes onthouden.