7 tips om je gastenverblijf in te richten

Van een mooie logeerkamer in je huis tot een compleet gastenverblijf in de tuin: het is fijn als je gasten een eigen plekje hebben. De laatste jaren is er een sterke toename van het aantal gastenverblijven te zien. Dat is vooral te danken aan het principe van Airbnb, waarmee je sneller gasten krijgt. Je krijgt meer gasten als je gastenverblijf goed is ingericht. Daarom vind je hier 7 tips om een gastenverblijf goed, praktisch en mooi in te richten.

Gastenverblijf netjes inrichten

1. Een nette basis

Begin met een nette basis voor het gastenverblijf. Kies bij voorkeur voor neutrale kleuren. Bekijk het plafond en de muren. Moeten ze misschien geverfd worden? En is de vloer nog goed, of moet deze ook opgeknapt worden? Je gaat waarschijnlijk niet alles helemaal opknappen, maar de basis moet wel netjes en schoon zijn. Een vieze kamer of badkamer is een van de grootste irritaties van (hotel)gasten.

2. Prettige meubels

Bij het inrichten van een gastenverblijf, wordt vaak vooral gekeken naar het uiterlijk. Dat is jammer, want vaak is de ruimte daardoor minder comfortabel. Ga dus voor prettige meubels die er niet alleen mooi en gezellig uitzien, maar die ook comfort bieden. Je kunt kiezen voor sprekende kleuren, maar let op dat het complete plaatje vrij neutraal moet blijven.

3. Een goed bed

Als er klachten zijn over hotels of vakantiehuisjes, gaan die meestal over de bedden. Dat komt omdat er vaak wordt gekozen voor de verkeerde bedden. Ga voor een eenvoudig bed met een stevige lattenbodem. Kies een gemiddeld matras, dat dus niet te zacht of te hard is. Leg voor je gasten twee of drie verschillende kussens klaar, zodat ze zelf kunnen kiezen of ze een stevig of juist een zacht kussen willen.

4. Een snelle internetverbinding

Het is tegenwoordig absoluut een must om te zorgen voor goed internet. Je gasten zullen er zeker gebruik van willen maken! Vaak is het internet voor de gasten gescheiden van je eigen netwerk. Je kunt internet vergelijken om een goede aanbieder te vinden. Het kost je niet veel en je verdient het zeker terug.

5. De keuken moet netjes zijn

Je hoeft niet perse de allernieuwste luxe keuken te hebben in een gastenverblijf. Wat wél belangrijk is, is dat de keuken netjes is. Hij moet gemakkelijk schoon te houden zijn. Bij voorkeur is er een vaatwasser, maar dat hoeft niet perse. Het servies moet schoon en netjes zijn en regelmatig helemaal afgewassen worden.

6. Ga voor goede apparatuur

Veel gasten vinden het niet zo erg om bepaalde apparatuur te missen. Het is echter zo dat áls er apparatuur is, deze ook goed moet zijn. Ga dus niet voor een tv die het niet goed doet. Dan kun je beter helemaal geen tv hebben. Bedenk dus wat je in het gastenverblijf wilt aanbieden en zorg dan voor goede apparatuur. Het hoeft niet extreem luxe, maar kies wel voor goede kwaliteit.

7. Maak het gezellig

De basis in een gastenverblijf is meestal neutraal. Maar dat betekent niet dat het saai, onpersoonlijk of ongezellig moet zijn. Je kunt het gezellig maken met decoraties. Daarmee geef je het gastenverblijf een persoonlijk tintje. Het is tenslotte geen hotel, maar jouw eigen ruimte. Het mag dus ook best een beetje jouw smaak reflecteren, al moet het wel een beetje neutraal blijven.

Een gastenverblijf kan heel praktisch zijn. Bijvoorbeeld als je familie ver weg woont of als je wat extra geld wilt verdienen door gasten te ontvangen. Heb jij een leuk gastenverblijf, maar weet je niet hoe je het in moet richten? Met deze 7 tips gaat het vast wel lukken.

Hoi, ik ben Judith Möhlmann, werkzaam als tekstschrijver en filosoof. Een van mijn grote passies is wonen, waarbij ik me vooral richt op kinderen (kinderkamers en babykamers bijvoorbeeld) en op materiaal- en kleurgebruik. Ook ben ik een fan van tuinieren en ook daar heb ik mijn hobby van gemaakt. Ik probeer alleen te schrijven over dingen die mij raken of die mijn passie hebben. Gelukkig lukt dat tot nu toe prima! Mijn interesses: wonen, kinderen, tuinieren, koken, lezen en grappige nutteloze feitjes onthouden.